marți, 28 ianuarie 2014

Salam de biscuiti

Pentru multa lume Salamul de biscuiti este desertul copilariei, pentru mine este insa desertul sarbatorilor de iarna. Nu tin minte sa fi trecut un Craciun, cand eram copil, fara sa avem la desert salam de biscuiti. Diferenta este ca atunci cand eram mic doar ajutam la ruperea biscuitilor iar acum fac Salamul de biscuiti in intregime. Stiu ca par foarte mari cantitatile de ingrediente din reteta si timpul de preparare, dar credeti-ma: merita pe deplin sa va folositi timpul  pentru a face acest desert delicios.

salam de biscuiti


Timp pregatire: 60 min, dar scade drastic daca aveti putin ajutor
Complexitate: scazuta
Portii: o portie satisfacatoare sau 25 de portii foarte, foarte, foarte mici
Ustensile necesare: castron mare


Ingrediente pentru Salam de biscuiti:
  • 1 kg biscuiti
  • 1 kg rahat
  • 700 ml lapte
  • 400 g unt
  • 150 g zahar brun
  • 150 g cacao
  • 150 g stafide
  • esenta rom (3 fiole)
  • folie de plastic pentru infasurarea salamurilor

Salam de biscuiti - preparare:
  1. Rupeti biscuitii in bucatele mici, aproximativ dreptunghiuri cu laturile de 1 si 1,5 cm si puneti-le intr-un castron mare
  2. Taiati rahatul in bucati de dimensiune asemanatoare bucatilor de biscuiti rupti
  3. Puneti rahatul taiat peste biscuitii rupti, adaugati stafidele si amestecati avand grija sa nu sfaramati biscuitii prea tare
  4. Puneti pe foc laptele in care adaugati zaharul, cacaoa si untul taiat bucati
  5. Amestecati bine compozitia de pe foc iar cand laptele se incalzeste bine si untul se topeste complet luati amestecul de pe foc si adaugati esenta de rom
  6. Turnati compozitia peste biscuiti si amestecati pana cand lichidul ajunge la toti biscuitii
  7. Formati salamuri din amestecul rezultat si infasurati-le in folie de plastic
  8. Inainte de a servi salamul de biscuiti pastrati-l la frigider ceva timp (eu as spune cel putin o zi) pentru a se patrunde bine, iar cand il serviti taiati-l feli de aproximativ 1,5 cm

Observatii:
  • Pentru a merge mai repede partea cu ruptul biscuitilor puteti sa rupeti doar o jumatate din cantintatea de biscuiti iar celalata jumatate sa o dati printr-un robot de bucatarie.
  • In compozitia de salam se pot pune multe alte ingrediente decat cele mentionate aici ca de exemplu nuci maruntite, visine din compot, fructe confiate si multe altele, in functie de preferintele fiecaruia
  • In loc sa infasurati amestecul in forma de salam il puteti pune in castroane mici sau il puteti modela in forma de tort.
  • Inainte sa infasurati Salamul de biscuiti in folie de plastic puteti sa presarati pe folie pudra de cacao, pesmet de biscuiti sau fulgi de nuca de cocos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu