marți, 3 decembrie 2013

Tort de ciocolata cu cafea si whiskey

Un tort delicios de ciocolata neagra cu aroma intensa de cafea si whiskey. Textura densa si lipicioasa data de albusurile batute si migdale macinate ofera savoare deosebita acestui tort mic, iar glazura este piesa de rezistenta care te va face sa nu uiti prea usor tortul de ciocolata cu aroma de cafea si whiskey.

http://www.retetedecolectie.ro/2013/12/tort-de-ciocolata-cu-cafea-si-whiskey.html


Timp de preparare: 75 min
Timp de coacere: 30 min
Complexitate: medie
Portii: 8
Ustensile necesare: tava rotunda de 18 cm diametru, mixer

Ingrediente pentru Tort de ciocolata cu cafea si whiskey:
pentru tort
  • 175 g ciocolata neagra
  • 90 ml cafea neagra, tare
  • 50 ml whiskey
  • 75 g zahar brun
  • 125 g unt
  • 3 oua
  • 50 g migdale macinate
  • 50 g faina neagra
  • esenta vanilie
  • putina sare


pentru glazura
  • 125 g ciocolata neagra
  • 30 ml cafea neagra, tare
  • 125 g unt
  • 80 g zahar pudra


Tort de ciocolata cu cafea si whiskey - preparare:
  1. Incalziti cuptorul la 180°C (treapta 4 la aragazele cu gaz)
  2. Scoateti untul din frigider si lasati-l sa ajunga la temperatura camerei
  3. Topiti ciocolata impreuna cu cafeaua si whiskeyul la bain-marie sau in cuptorul cu microunde (aveti grija insa sa nu se arda ciocolata), apoi lasati sa ajunga la temperatura cemerei
  4. Separati toate albusurile de galbenusuri
  5. Mixati untul cu 50 g de zahar pana cand obtineti o crema pufoasa si omogena
  6. Adaugati pe rand galbenusurile si mixati pana cand se incorporeaza toate
  7. Bateti albusurile impreuna cu sarea pana cand incepe sa se intareasca spuma, apoi adaugati zaharul ramas si bateti in continuare pana cand obtineti o spuma tare
  8. Amestecati ciocolata ajunsa la temperatura camerei cu crema de unt si zahar, alunele macinate si esenta de vanilie
  9. Incorporati prin rasturnare faina si apoi albusurile batute spuma tare, avand grija sa nu se sparga bulele de aer din spuma
  10. Turnati amestecul in tava si dati la cuptor pentru 30 min sau pana cand trece testul scobitorii 
  11. Lasati la racit

 In timp ce se raceste torul se prepara glazura:
  1. Topiti ciocolata impreuna cu cafeaua intr-un castron la bain-marie sau in cuptorul cu microunde (aveti grija sa nu se arda ciocolata)
  2. Luati de pe foc si adaugati untul; amestecati pana cand se topeste tot untul
  3. Puneti castronul pe un vas cu apa rece si incorporati zaharul pudra
  4. Amestecati pana cand compozitia se ingroasa
  5. Glazureazati torul racit

Observatii:
  • Daca doriti ca tortul sa iasa mai subtire puteti folosi o tava cu diametrul mai mare
  • In loc de migdale puteti folosi nuci, alune sau alte fructe oleafinoase
  • Daca vi se pare prea intensa ciocolata neagra puteti folosi un sortiment de ciocolata cu mai putina cacao; tortul o sa iasa ceva mai dulce iar aroma de cacao nu o sa fie asa intensa
  • Whiskeyul se poate inlocui cu brandy, rom, alta tarie aromata disponibila sau se poate renunta complet la el, inlocuindu-l cu cafea, lapte sau apa

Un comentariu: